Respecteer en laat mensen in hun waarde

Regel 9 van Gezond Verstand Management

In mijn boek Gezond Verstand Management is dit de negende regel van de 10 simpele regels voor echte leiders.
En natuurlijk is dat logisch. Of in de praktijk toch niet altijd?

Het serieus nemen van jouw medewerkers als leidinggevende is mijns inziens een basishouding. De tijd van het ‘baasje’ spelen ligt echt achter ons en gelukkig laten veel organisaties zien dat het ook zo is. Maar het serieus betrekken en goed luisteren naar medewerkers is ‘the next level’, zo lijkt het.
Maar zo bont als sommige politici het nu maken geeft echt het slechte voorbeeld.

De leraar die geen orde kan houden
In deze vreemde tijden met het centrale thema ‘Covid 19’, lijken politici steeds vaker het slechte voorbeeld te geven. De hele aanpak om verspreiding van het virus aan banden te leggen lijkt op het fenomeen waarin een leraar geen orde kan houden in de klas. De leerlingen worden allerminst serieus genomen en de ‘goeden moeten onder de kwaden lijden’.

Enkele uitspraken van Minister President Mark Rutte: aan de voetbalsupporters van Feyenoord dat ‘ze hun bek moeten houden’. Lastig als fan en weinig meelevend. Maar een voetbalsupporter is wel wat gewend. Dan een uitspraak van dezelfde Mark Rutte over de PCR testen. ‘Dat is ingewikkeld en snappen de mensen niet’. Dat is echt minachting van de Nederlandse bevolking en is allesbehalve het toonbeeld van het serieus nemen van de gemiddelde Nederlander.

Ook de ‘side-kick’ van Mark Rutte, minister Hugo de Jonge slaat de plank volledig mis. Zijn belerende toon roept bij mij (en ik denk vele anderen) nogal irritatie op. Een Corona-app aankondigen in april als een van de oplossingen om bron- en contactonderzoek te ondersteunen en vervolgens vele loze beloften over de opleverdatum en de uitvoering. De toon die aangeslagen wordt levert eerder weerstand op, dan begrip. Het constant wijzen op de zaken die (in hun ogen) niet goed gaan, maakt onze bevolking immuun voor deze kritiek. Het naleven van de basisregels wordt niet door iedereen gedaan en daarom moet iedereen op de blaren zitten. De horeca, evenementenbranche en reisbranche zijn daarmee hard getroffen. Iedereen die kritiek uit, wordt neergezet als een ‘virusgekkie’.

Het slechtste voorbeeld dat ik ben tegengekomen in de afgelopen periode is een post van Klaas Dijkhoff, de fractieleider van de VVD. Hij kondigde laatst aan uit de politiek te gaan. Een bijzondere timing. Blijkbaar is het een bevrijding voor hem, afgaande op zijn post(s) op Linkedin. Ik quote zijn post:

‘HOUD 1,5 METER AFSTAND. WAS JE HANDEN STUK. LAAT JE TESTEN. DRAAG EEN MONDKAPJE. WERK ZOVEEL MOGELIJK THUIS. BLIJF THUIS BIJ KLACHTEN.

JA SORRY, IK VIND DIT OOK IRRITANT, MAAR KENNELIJK WAS HET NOG NIET DUIDELIJK EN MOETEN WE HET SCHREEUWEN.
#CAPSLOCKDAY

Bereik je zo het gewenste doel?
Heel veel mensen doen dit allemaal al sinds maart van dit jaar. Buiten het feit dat je toch kunt twijfelen aan het effect ervan (zoals het dragen van niet medisch mondkapje), doet 99% dit plichtsgetrouw. Het is werkelijk te gek om de mensen in Nederland zo aan te spreken. Het werkt eerder averechts dan dat het zijn boogde effect heeft.

Klaas Dijkhoff moet zich drukmaken over het structureel oplossen van de knelpunten in de zorg, de capaciteit van de ziekenhuizen en de instroom van zorgpersoneel. Het is beneden alle peil dit op een platform als Linkedin te plaatsen.

Bedenk eens dat dit in een maakbedrijf gebeurt waar de directeur schreeuwend zijn ‘beleid’ nogmaals duidelijk maakt aan zijn medewerkers. Veel zullen daaruit de conclusie trekken dat er nog vele andere mooie bedrijven zijn om voor te werken. Helaas werkt het bij politiek niet zo.

Ik ben heel benieuwd waar Klaas Dijkhoff terecht gaat komen na zijn politieke loopbaan. Waarschijnlijk ergens waar schreeuwen het ‘nieuwe normaal’ is.

Neem medewerkers in jouw organisatie serieus en ga niet schreeuwen. Het effect is tegengesteld. Luister en ga in gesprek en je opent een enorme bron van kennis, creativiteit en energie!

Tot slot
Het boek Gezond Verstand Management is te bestellen via de website van Noctuam of via de bekende kanalen zoals bol.com of managementboek.nl

Meer weten? Of gewoon een keer vrijblijvend praten? Neem gerust contact met ons op, daar word je altijd wijzer van!
Stuur een bericht via onze contactpagina of bel 06-51 38 15 50.

Voor wie we werken

Noctuam helpt organisaties in de maakindustrie om keten- en organisatiebreed, samen met de medewerkers, structureel te verbeteren. Met de bewezen methode QRM (Quick Respons Manufacturing), optimaliseren we de processen en verkorten we de doorlooptijden. Deze bedrijven hebben Noctuam's kennis en kunde al succesvol ingezet.

Bekijk alle sectoren

Ron Sacré Linkedin

Mathieu werkt vanuit zijn praktische ervaring, wat door mij en het personeel als prettig wordt ervaren. Hij snapt de problematiek en dynamiek van de werkvloer.

Ron Sacré - Interim Productie Manager
Hebo

Groei door optimalisatie bij Hebo Kozijnen

Hebo Kozijnen - Timmerfabrikant