Noctuam gelooft in het principe van ‘learning on the job’. Dat principe kent vele verschijningsvormen. Van 1 op 1 praktijkbegeleiding tot (korte) praktische groepstrainingen. Door met elkaar in eigen omgeving aan de slag te gaan met verbeteren, wordt resultaat snel zichtbaar. Met dit resultaat kunnen jullie de volgende stappen vaststellen en continu blijven verbeteren!

Noctuam biedt uitsluitend incompany trainingen/workshops aan die gericht zijn op het realiseren van Operational Excellence.

 • QRM Introductie

  Meer leren over Quick Reponse Manufacturing?

  Neem dan deel aan onze QRM Introductie en ervaar op praktische wijze wat Quick Response Manufacturing (QRM) kan betekenen voor jouw organisatie!

  Quick Response Manufacturing gaat over het, organisatiebreed, verkorten van doorlooptijden in processen. Het is niet zomaar een kunstje dat toegepast kan worden als het maar vaak genoeg geoefend wordt. Het is een strategie waarvoor bewust gekozen wordt. Net als het veranderen van je levensstijl is het alleen houdbaar als je het ook echt wilt!

  Tijdens deze incompany introductie worden de vier basisprincipes van QRM op een interactieve manier gepresenteerd. Niet alleen luisteren, maar juist ervaren en doen! Met korte spellen en simulaties ervaar je zelf wat QRM is en kun je beoordelen of deze strategie jouw organisatie verder helpt om klanten beter te bedienen, concurrentie voor te zijn en vooral ook prettiger en plezieriger met elkaar samen te werken.

  De investering bedraagt € 750,-, exclusief BTW (max. 12 personen, 1 dagdeel).

  Nieuwsgierig geworden?
  Meld je dan aan voor onze incompany QRM Introductie bijeenkomst via het contactformulier op de website, onder vermelding van ‘QRM intro'. De datum stemmen we onderling af.

  Meer weten? Neem gerust contact op via info@noctuam.nl of via 06-51381550, daar word je altijd wijzer van!

 • QRM Basisopleiding

  Noctuam heeft een incompany QRM basisopleiding ontwikkeld die bedoeld is voor organisaties die serieus met QRM aan de slag gaan of meer medewerkers kennis en vaardigheden bij willen brengen over QRM. De opleiding bestaat uit 8 modules van ca. 3,5 uur per keer. De werkwijze is interactief en praktisch. Simulaties en opdrachten zorgen voor de ervaringen van de lesstof.

  De onderwerpen die aan bod komen zijn:

  1. Waarom QRM? (Waarom aan de slag met QRM en wat zijn de verschillen met Lean Manufacturing?)
  2. Tijden-denken in plaats van kosten-denken (efficiency lokaal of in de totale keten?)
  3. Leiderschap bij veranderen (welke stijlen, persoonlijk leiderschap)
  4. Anders Organiseren (Werken in cellen, crosstrainen en eigenaarschap)
  5. Samenwerken (Zelfsturing, autonomie en verantwoordelijkheid)
  6. Systeemdynamica (het zorgen voor flow in jouw organisatie, de ‘do’s en don’ts’)
  7. Organisatiebrede aanpak (Iedereen doet mee in de organisatie, hoe creeer je volledige betrokkenheid?)
  8. QRM Gift Box Game (Ervaar QRM in een simulatie en leg het verband met je eigen organisatie)

  De opleiding wordt afgesloten met een certificaat van deelname bij voldoende aanwezigheid en realisatie van de opdrachten. De QRM Basisopleiding is uitermate geschikt voor organisaties die zelf met QRM aan de slag gaan, de kennis is direct in praktijk te gebruiken.

  De investering voor deze QRM basisopleiding bedragen € 12.750,-, exclusief BTW en reiskosten, inclusief lesmaterialen. Eventuele locatiekosten of kosten voor lunch of avondeten zijn eveneens exclusief.

  Meer weten? Stuur eebn bericht naar info@noctuam.nl

 • Werkplekorganisatie met 5S

  Zoals de werkplek eruit ziet, zo functioneert het. Dat is een bekende uitspraak als het gaat om werkplekorganisatie. Ofwel hoe kan kwaliteit (en productiviteit) geleverd worden als de werkplek ‘chaos’ is. En chaos is een groot woorden (vandaar de aanhalingstekens), maar een goed georganiseerde en opgeruimde werkplek vergroot de kans op goede kwaliteit en productiviteit enorm.

  In de praktijktraining 5S gaan we stap voor stap met een team aan de slag om de theorie meteen in praktijk te brengen. Hoewel de theorie eenvoudig lijkt, is het in de praktijk toch anders. En juist daar gebeurt het. De praktijktraining bestaat (in principe) uit 6 dagdelen om met elkaar de theorie in praktijk te brengen. Tussen de praktijktraining door zal ook gewerkt worden aan opdrachten, die weer basis vormen voor een volgende praktijktraining. Maatwerk is altijd mogelijk!

  Het basisprogramma ziet er als volgt uit en volgt de 5 stappen van 5S:

  1. Stap 0: Introductie en kennismaking, het verdelen van de taken
  2. Stap 1: Scheiden, opruimen en scheiden van bruikbaar en niet-bruikbaar
  3. Stap 2: Schikken, wat heb je wanneer nodig en hoe ga je dat organiseren?
  4. Stap 3: Schoonmaken, schoonmaken en schoonhouden en hoe dat te organiseren?
  5. Stap 4: Standaardiseren, eenvoudig en visueel organiseren van de werkafspraken
  6. Stap 5: Stabiliseren, onderhouden en verbeteren van de werkplekorganisatie

  Afhankelijk van de wensen en de behoeften zijn het op frequente basis begeleiden van Gemba walks en 5S audit te plannen. We streven ernaar om deze activiteiten zoveel mogelijk door eigen functionarissen te laten uitvoeren. Hiermee wordt het een eigen manier van werken.

  5S op een gestructureerde wijze invoeren vraagt een goede en afgestemde bedrijfsbrede samenwerking. Dat is de basis van alle succes!

  Deze basis praktijktraining bestaat uit 6 dagdelen (tijdsduur ca. 3 uur) met een maximale groepsgrootte van 10 medewerkers. Tijdens de training is het belangrijk dat er de mogelijkheid is om op de werkvloer aan de slag te gaan. De investering voor deze basis praktijktraining is € 6.750,- exclusief BTW en reiskosten en inclusief lesmateriaal. Voor het theoretische deel is een ruimte nodig waarin flipover en Tv-scherm of beamer beschikbaar zijn.

 • Verbeteren met de A3 methode

  ‘Als je iets wilt oplossen moet je gek genoeg niet zoeken naar de juiste oplossing, maar naar het juiste probleem’

  Dat is de kern van de aanpak met de A3 verbetermethode. Geen overhaaste conclusies en oplossingen, maar eerst een grondige analyse van het echte probleem. In de waan van de dag worden we allemaal in verleiding gebracht om snel een probleem op te lossen. In die snelheid is er grote kans dat het gevolg van de veroorzaker van het probleem (tijdelijk) wordt opgelost.

  De A3 verbetermethode is een bekende ‘tool’ van de Lean-filosofie, die uitermate bruikbaar is om samen een probleem aan te pakken en structureel op te lossen.

  In een eendaagse workshop wordt ingegaan op de theorie achter de A3 methode en gaan we direct met eigen praktijkvoorbeelden aan de slag. Het vraagt namelijk oefening, oefening en oefening. We gaan een probleem niet direct oplossen, maar eerst analyseren en ons afvragen of dat echt het probleem is.. En dat vraagt een andere manier van samenwerken en managen van verwachtingen.

  De training duurt 2 aaneengesloten dagdelen en is het meest effectief met een groepsgrootte van maximaal 12 deelnemers. De training vindt plaats op locatie van het bedrijf en daarvoor is een ruimte nodig waarin flipover en Tv-scherm of beamer beschikbaar zijn. De totale investering voor deze training bedraagt € 1.875,- exclusief BTW en reiskosten, inclusief lesmateriaal.

 • Workshop Timemanagement

  S ’morgens vol goede moed starten met een lijstje werkzaamheden en aan het einde van de dag is het lijstje alleen maar groter geworden. Daarbij een volle mailbox, vel vergaderingen en van de ene naar de andere prioriteit ‘hoppen’. Herkenbaar?

  Dan is het tijd om de basisprincipes van Time management te leren kennen en belangrijker nog: gaan toepassen in je dagelijkse werkzaamheden.

  In deze eendaagse workshop nemen we je mee door de uitgangspunten van Timemanagement geïnspireerd op het boek van David Allen ‘Getting things done’. De theorie gaan we direct toepassen op de werksituatie en waar mogelijk vastgelegd in (nieuwe) teamafspraken. Desgewenst kan een extra terugkom dag(deel) gepland worden enige tijd na afloop van de workshop.

  De workshop duurt 2 aaneengesloten dagdelen en is het meest effectief met een groepsgrootte van maximaal 12 deelnemers. De workshop vindt plaats op locatie van het bedrijf en daarvoor is een ruimte nodig waarin flipover en Tv-scherm of beamer beschikbaar zijn. De totale investering voor deze training bedraagt € 1.875,- exclusief BTW en reiskosten, inclusief lesmateriaal.

 • Samen Slimmer Bouwen

  Is dit herkenbaar als bedrijf? Hectiek op kantoor, veel telefoontjes, uitvoerders die met een ‘boodschappenlijstje’ binnenvallen en onderaannemers die bellen met vragen. De werkvoorbereiding blijft in verwarring achter met een enorme to do lijst! En het volgende telefoontje dient zich alweer aan.

  ‘Zo werkt het nu eenmaal’, ‘We moeten natuurlijk wel flexibel blijven’, en de ‘klant is eenmaal koning’… Blijf je een paracetamol nemen tegen de pijn of ga je echt aan de slag om de oorzaak weg te nemen en beter in conditie te komen?

  Neem het heft zelf weer in handen! Ik ben ervan overtuigd dat je samen met de juiste mensen effectiever, eenvoudiger en plezieriger kunt samenwerken om de klantvraag te bedienen. Samen leren hoe dat kan en dat ook in de praktijk brengen (en borgen!)?

  Noctuam heeft een praktisch programma ontwikkeld (voor verkopers, werkvoorbereiders, tekenaars en uitvoerders) dat met jouw specifieke bedrijfssituatie aan de slag gaat met gebruikmaking van de principes van Quick Response Manufacturing.

  Samen gaan we:

  • Het proces en de verstoringen in kaart brengen
  • Leren hoe de verstoringen structureel opgelost en geborgd kunnen worden
  • De organisatie herinrichten en de taken waar nodig herverdelen
  • Bepalen waar het Klant Order Ontkoppel Punt ligt en brengen dat in praktijk
  • Een effectievere doorstroming realiseren voor offertes en orders
  • Een effectieve overlegstructuur inrichten en afspraken transparant maken (om ze ook na te kunnen komen)

  Het resultaat is een organisatie die gestroomlijnder loopt en makkelijker inspeelt op de veranderingen die gevraagd worden.

  Programma:

  Dagdeel 1 : Kennismaking en inventarisatie van de huidige situatie
  Dagdeel 2
  : In kaart brengen van het proces (waar zitten de wachttijden?)
  Dagdeel 3
  : Analyseren van het proces en inventariseren van verstoringen
  Dagdeel 4
  : Oplossen van verstoringen met behulp van de A3 methode
  Dagdeel 5
  : Praktijkcases verstoringen
  Dagdeel 6
  : Bepalen van het Klant Order Ontkoppel Punt en in de praktijk brengen
  Dagdeel 7
  : Herinrichten van de organisatie
  Dagdeel 8
  : Opnieuw verdelen van taken en inzicht in competenties(crosstrainen)
  Dagdeel 9 : Effectieve doorstroming offertes en opdrachten
  Dagdeel 10 : Overlegstructuur inrichten en borgen

  Desgewenst kunnen onderhoudsmomenten worden afgesproken na het doorlopen van het programma. Totaal zijn we samen 10 dagdelen aan de slag en brengen dat direct in praktijk. Dat vraagt een investering van € 12.750, - (maximaal 10 deelnemers), exclusief BTW, reiskosten en eventuele locatiekosten. Wetende dat de faalkosten in organisaties vaak op ca 5% van de omzet liggen, is het zeker het overwegen waard.

 • Workshop ‘de waarde van data’; data als verbeterinstrument

  Datagedreven werken is helemaal ‘hot’. Is het nu oude wijn in nieuwe zakken of is met de intrede van automatisering en digitalisering meer te halen uit (bestaande) data? De vraag is dan: welke waarde heeft data voor mijn organisatie? Meer inzicht in die vraag is het resultaat van deze workshop. Hoe kan ik concrete en aanwezige data inzetten als verbeterinstrument? Met een groep van minimaal 8 tot maximaal 10 gaan we aan de slag. Het belang van goede datakwaliteit staat centraal. Alle vervolgacties zijn hiervan afhankelijk. Met een deel theorie (en achtergrond voor het begrip), stellingen en een spel zal de waarde van data inzichtelijk worden gemaakt met daarbij praktische tips.

  Na de workshop heb je antwoord op de vragen:

  • Hoe is het gesteld met de datahygiëne in mijn organisatie?
  • Welke acties kan ik treffen om de datakwaliteit te verhogen?
  • Hoe kan de aanwezige data nu al gebruiken voor verbeteringen?

  De workshop duurt 2 aaneengesloten dagdelen en is het meest effectief met een groepsgrootte van maximaal 10 deelnemers. De workshop vindt plaats op locatie van het bedrijf en daarvoor is een ruimte nodig waarin flipover en Tv-scherm of beamer beschikbaar zijn. De totale investering voor deze training bedraagt € 1.875,- exclusief BTW en reiskosten, inclusief lesmateriaal.

 • Workshop financiële kengetallen (voor non-financials)

  Inzicht in de cijfers en daaraan betekenis geven is in veel maakorganisaties voorbestemd aan de financiële medewerkers. Terwijl de medewerkers in de operatie grotendeels de resultaten (lees: de cijfers) beïnvloeden met keuzes die dagelijks worden gemaakt voor klantopdrachten. Het is van steeds groter belang dat meer medewerkers in de organisatie weten wat de betekenis is van de cijfers en daarmee acties kunnen ondernemen in hun eigen dagdagelijkse werkzaamheden.

  In deze eendaagse workshop gaan we aan de slag met de financiële jaarrekening en de interpretatie ervan, het belang van goede kostentarieven en een globale analyse van met behulp van het Du Pont Model.

  De insteek is praktisch met waar nodig de theoretische achtergrond.

  De workshop duurt 2 aaneengesloten dagdelen en is het meest effectief met een groepsgrootte van maximaal 10 deelnemers. De workshop vindt plaats op locatie van het bedrijf en daarvoor is een ruimte nodig waarin flipover en Tv-scherm of beamer beschikbaar zijn. De totale investering voor deze training bedraagt € 1.875,- exclusief BTW en reiskosten, inclusief lesmateriaal.

 • Speel de (QRM) Gift Box Game!

  Ervaren wat procesoptimalisatie inhoudt? Speel de Gift Box Game!

  Leren wat procesoptimalisatie inhoudt en wat samenwerking hierin betekent? Hoe werkt procesoptimalisatie in de dagelijkse praktijk? Speel met je eigen team de ‘Gift box game’ en krijg samen inzichten hoe jullie processen verder verbeterd en geoptimaliseerd kunnen worden

  Samen uitvinden welke verbeteringen toegepast kunnen worden door het spelen twee of drie rondes. Na elke ronde wordt een evaluatie gehouden en besloten welke verbetermaatregelen genomen kunnen worden en wat dat betekent voor het proces (de inrichting en investeringen die daarvoor nodig zijn).

  Het productieproces is functioneel ingericht en bestaat uit de stappen die achtereen moeten plaatsvinden. De inrichting is al jarenlang hetzelfde en dat is ook het startpunt van deze game. Samen ga je ontdekken welke mogelijkheden er zijn en tegen welke beperkingen je aan loopt. Belangrijker nog, welke oplossingen jullie als gezamenlijk team uitvinden en gaan toepassen!

  Tijdsduur : 3 tot 4 uur

  Aantal deelnemers: minimaal 8 en maximaal 12

  Locatie: een ruimte met voldoende tafels en stoelen die verplaatst kunnen worden.

  De investering is € 900, - , exclusief BTW, reiskosten en eventuele locatiekosten.

 • Workshop: Werkplekorganisatie van de ‘digitale fabriek’

  Workshop: Werkplekorganisatie van de ‘digitale fabriek’

  Zoals de werkplek eruitziet, zo functioneert het. Dat geldt ook voor de digitale werkplek. Alleen zie je niet in één oogopslag hoe de werkplek eruitziet. Digitaal werken is niet meer weg te denken. Soms lijkt alsof het digitaliseren van werkstromen een doel op zichzelf is. Terwijl het nog steeds een hulpmiddel is om het werk in het primaire proces te vereenvoudigen, te versnellen of voorspelbaarder te maken.

  Net als met 5S werkplekorganisatie start dat met een opgeruimd uitgangspunt en een organisatie die bijdraagt aan een van de bovenstaande doelen.

  Werkplekorganisatie in de digitale omgeving hoort ook bij werkplekorganisatie. Het krijgt een steeds prominentere rol in de totale bedrijfsvoering. Met deze workshop wordt een eerste stap gezet om de digitale werkomgeving verder te structureren. Het is zeer waarschijnlijk dat veel van benodigde ‘ingrediënten’ al in het bedrijf aanwezig zijn, maar dat de samenhang mist, de rollen nog niet helder zijn of de uitvoering van de afspraken hapert.

  Tijdens de workshop van (in principe) 2 dagen zal praktisch aan de slag worden gegaan. Geen uitgebreide theorie. Direct aan de slag!

  Tussen de workshopdagen zal ook gewerkt worden aan opdrachten, die weer basis vormen voor de laatste workshopdag. Speciale wensen? Maatwerk is altijd mogelijk!

  Het basisprogramma ziet er als volgt uit en bestaat uit 6 stappen:

  Stap 0: Integraal beeld: strategie, doelen, verdienmodel

  Stap 1: Inzicht in processen en werkstromen: digitale opruimactie!

  Stap 2: Inrichting van de digitale werkstromen: huidige en gewenste werkafspraken

  Stap 3: In-Standhouden van de werkafspraken en uitvoering: borging

  Stap 4: Implementatie: automatiseren en visualiseren

  Stap 5: Innovatie: verbeteren en vernieuwen (steeds slimmer, steeds beter, nieuwe kansen)

  Deze basis workshop bestaat uit twee dagen (met een tussentijd van ca. 1 maand). Ieder dag is opgebouwd uit twee dagdelen (tijdsduur ca. 3 uur) met een maximale groepsgrootte van 10 tot 12 medewerkers. Tijdens de training is het belangrijk dat er de mogelijkheid is om op de werkvloer aan de slag te gaan. De investering voor deze basis praktijktraining is € 4.500, - exclusief BTW en reiskosten en inclusief lesmateriaal. Voor het theoretische deel is een ruimte nodig waarin flipover en Tv-scherm of beamer beschikbaar zijn.

Voor wie we werken

Noctuam helpt organisaties in de maakindustrie om keten- en organisatiebreed, samen met de medewerkers, structureel te verbeteren. Met de bewezen methode QRM (Quick Respons Manufacturing), optimaliseren we de processen en verkorten we de doorlooptijden. Deze bedrijven hebben Noctuam's kennis en kunde al succesvol ingezet.

Bekijk alle sectoren

Ron Sacré Linkedin

Mathieu werkt vanuit zijn praktische ervaring, wat door mij en het personeel als prettig wordt ervaren. Hij snapt de problematiek en dynamiek van de werkvloer.

Ron Sacré - Interim Productie Manager
Hebo

Groei door optimalisatie bij Hebo Kozijnen

Hebo Kozijnen - Timmerfabrikant