Managers, stop de baas te spelen

Leidinggeven

Beter leidinggeven met gezond verstand management

Terug naar de basis
Leidinggevenden moeten weer gaan doen waarvoor ze zijn aangenomen: medewerkers helpen om hun werk goed te doen. Daar heb je geen dure managementopleiding voor nodig, gezond verstand des te meer. Nederland telt honderdduizenden leidinggevenden, waarvan de meerderheid hoog is opgeleid en goed wordt betaald. Maar in de praktijk heb je niet veel aan ze. Ze zijn druk met van alles, behalve met dat wat er echt toe doet: medewerkers begeleiden zodat ze optimaal kunnen presteren. Het tegendeel gebeurt.

Transparantie
Onder de druk van een wereld waarin alles steeds transparanter wordt, moet alles anders en sneller. Het bedrijfsleven reageert krampachtig: het probeert meer grip te krijgen met meer kengetallen, procedures, structuren en extra controle. Vaak nog bovenop de bestaande controlesystemen. Het werkt niet meer. Het tijdperk van ‘baasje spelen’ ligt achter ons. Veel managers zijn bijvoorbeeld heel druk met het bedenken en handhaven van procedures. Maandenlang werken ze aan veranderingen. Het bedrijf is in rep en roer. De plannen worden gepresenteerd in een dik rapport waarin alles op papier is geregeld. Vraag je aan de medewerkers op de vloer wat er echt is veranderd, dan zegt men: niets. Niet verwonderlijk. De manager is alleen maar bezig geweest om een goede beurt te maken bij zijn eigen manager. Rapporten schrijven voor de directie, vergaderen met collega-managers: managers zijn te veel met zichzelf bezig. De medewerkers vinden het prima. Op de werkvloer redeneert men: hoe minder je ze ziet, des te minder last heb je van ze. Ze redden zich wel, maar is de rol van de ‘oude’ manager uitgespeeld? Ik vind van niet. Met de hulp van een goede manager kunnen ze samen de mouwen opstropen om nog beter te presteren. Wat je nodig hebt is een begeleidende manager die klaar staat voor zijn medewerkers en zorgt dat zij hun werk nog beter kunnen doen. Als medewerkers merken dat hun manager helpt, zal de onderlinge samenwerking beter zijn. De afstand door het verschil in rang wordt zo verkleind en maakt dat werken weer plezieriger wordt. Vermijd politieke spelletjes op de werkvloer. Het werkt uiterst verlammend en dient geen enkel bedrijfsdoel.

Verzurende systemen
Veel managementtheorieën zijn gebaseerd op wantrouwen en angst. Ze kennen heel vernuftige systemen om alles te controleren en te beheersen. Nog steeds vinden veel managers dat een houvast om hun werkzaamheden te kunnen doen. In die systemen wordt zelfs de controleur weer gecontroleerd. Zulke verzurende systemen zijn op hun retour en vinden ook maatschappelijk steeds minder draagvlak. De afstand tussen de verschillende hiërarchische lagen wordt alleen maar groter op deze manier. Het werkt niet meer. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw heeft de Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler zijn bedrijf omgeturnd tot een zelfsturende organisatie waarin de medewerkers ook echt iets te zeggen hebben. Pas nu dringt dat besef door in Europa.

Op de werkvloer
Ga samen aan de slag en laat het idee varen dat alles kan worden voorspeld in een zogenaamde ‘blauwdruk’. Het werkt louter verstorend en het leidt af waar het echt om gaat. Het gaat om samenwerken, daarmee worden successen bereikt. De basale problemen, die dagelijks plaatsvinden op de fabrieksvloer moeten op tafel. Goede orderinformatie, de juiste materialen, op tijd en van goede kwaliteit. Daar draait het om. Ga samen met medewerkers aan de slag. Op de werkvloer en niet vanuit de vergaderkamer. Op de vloer gebeurt het. Wat je daar ziet als leidinggevende kun je direct beoordelen. Geef op die momenten ook een compliment. Het is zo verleidelijk aan de slag te gaan en alleen te benadrukken wat beter kan. Het werkt absoluut demotiverend. Begrijp me goed: wat niet goed is, moet ook besproken worden. Daarover geen enkele twijfel. Het gaat dan wel over de manier waarop dat gebeurt. Kies voor een persoonlijke, eigen aanpak. Het kopiëren van succesverhalen van anderen lijkt aantrekkelijk. Die methode heeft zich tenslotte al bewezen in de praktijk. Niet doen! Het werkt averechts. Het vergroot de afstand met de medewerkers en het is een voedingsbodem voor lijdzaam verzet in organisaties. Neem je medewerkers serieus en ontwikkel samen de beste aanpak voor het bedrijf.

Simpele spelregels
In mijn boek Gezond verstand management beschrijf ik tien spelregels voor managers die leiding moeten geven aan zelfstandige professionals. Het zijn de regels die het verschil maken tussen winst en verlies. Beweeg je onder je medewerkers, vertrouw op de professionaliteit van je medewerkers, zorg voor een goede werksfeer, werk als een team: het zijn simpele regels waar geen managementgoeroe aan te pas komt. Gelukkig is het niet moeilijk om managers deze spelregels te leren. We hebben deze regels allemaal geleerd als kind, maar managers hebben ze helaas afgeleerd op hun HBO’s en universiteiten. Managen is echt heel simpel: om goed leiding te geven moet je stoppen de baas te spelen en beginnen met helpen. Na 25 jaar te hebben gewerkt als leidinggevende en consultant heb ik ontdekt dat alles wat ik als bedrijfskundige heb geleerd niet meer werkt. Managen gaat om samenwerken en het gebruiken van je gezonde verstand. Het is ook opvallend dat een succesvolle ondernemer zoals Marc Zuckenberg – oprichter van Facebook – zijn universiteit niet heeft afgemaakt. Hij heeft zijn succes te danken aan zijn gezonde verstand.

Neem gerust contact met ons op, daar word je altijd wijzer van!
Stuur een bericht via onze contactpagina of bel 06-51 38 15 50.

Het boek Gezond verstand management – Tien simpele regels voor echte leiders
ISBN: 978-94-61261-28-1
Schrijver: Mathieu Siemons
Verkrijgbaar via de website van Noctuam: www.noctuam.nl
Prijs: € 14,50 (Incl. BTW)

Voor wie we werken

Noctuam helpt organisaties in de maakindustrie om keten- en organisatiebreed, samen met de medewerkers, structureel te verbeteren. Met de bewezen methode QRM (Quick Respons Manufacturing), optimaliseren we de processen en verkorten we de doorlooptijden. Deze bedrijven hebben Noctuam's kennis en kunde al succesvol ingezet.

Bekijk alle sectoren

Ron Sacré Linkedin

Mathieu werkt vanuit zijn praktische ervaring, wat door mij en het personeel als prettig wordt ervaren. Hij snapt de problematiek en dynamiek van de werkvloer.

Ron Sacré - Interim Productie Manager
Hebo

Groei door optimalisatie bij Hebo Kozijnen

Hebo Kozijnen - Timmerfabrikant