Gezond verstand management

Management

Gezond verstand management
Je hebt geen managementopleiding nodig of ingewikkelde theorieën. Alles wat je nodig hebt is gezond verstand.

Het moet anders, want alles wordt sneller, alles wordt transparanter en iedereen heeft over alles een mening. Dus wat gebeurt er in het bedrijfsleven: de teugels worden aangehaald en managers proberen meer grip te krijgen. Nog meer kengetallen, nog meer structuur en extra controle. Maar het werkt niet meer. Het tijdperk van ‘baasje spelen’ ligt achter ons. Het kan anders, simpeler.

Doe het samen

Hoewel steeds meer wordt onderkend dat het anders en simpeler zou moeten, wordt dit nog niet altijd in de praktijk gebracht. Het blijft bij initiatieven als die van Ricardo Semler. Hij heeft al in de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn hele bedrijf omgeturnd tot een zelfsturende organisatie waarin de medewerkers echt iets te zeggen hebben. Inmiddels lijkt nu ook in Europa het besef door te dringen dat de oude methoden niet meer werken.

Het is verleidelijk om steeds maar weer de nieuwste hype te omarmen en klakkeloos andermans succesverhalen te kopiëren. Niet doen! Het werkt averechts, het vergroot de afstand met medewerkers en is de voedingsbodem voor lijdzaam verzet in organisaties. Kopieer niets, maar ontwikkel samen met je medewerkers een eigen aanpak. Zo neem je ze serieus.

Houd het simpel
In de drang om te veranderen worden in de bestuurskamers van Nederland ingewikkelde routes bedacht om een doel te bereiken. Ook hiervoor geldt: doe het niet! Voer geen moeilijke theorieën in, waarvan je eigenlijk al weet dat je ze over een tijd toch weer inruilt voor een nieuwe hype. Bedenk makkelijke oplossingen, die iedereen begrijpt en onderschrijft.

Je hebt geen moeilijke nieuwe management- of marketingtheorieën nodig, maar gezond verstand. Is het je wel eens opgevallen dat de succesvolste bedrijven altijd zijn opgericht en groot geworden dankzij nuchtere mensen met eenvoudige ideeën. Mensen als Jaap Blokker en Joop van den Ende. Ze volgden geen managementopleiding, bedachten geen complexe managementaanpak, deden niet aan politieke spelletjes en speelden geen baas. Ze gebruikten gewoon hun gezond verstand.

Wat zegt jouw gezond verstand?

Neem gerust contact met ons op, daar word je altijd wijzer van!
Stuur een bericht via onze contactpagina of bel 06-51 38 15 50.

Voor wie we werken

Noctuam helpt organisaties in de maakindustrie om keten- en organisatiebreed, samen met de medewerkers, structureel te verbeteren. Met de bewezen methode QRM (Quick Respons Manufacturing), optimaliseren we de processen en verkorten we de doorlooptijden. Deze bedrijven hebben Noctuam's kennis en kunde al succesvol ingezet.

Bekijk alle sectoren

Ron Sacré Linkedin

Mathieu werkt vanuit zijn praktische ervaring, wat door mij en het personeel als prettig wordt ervaren. Hij snapt de problematiek en dynamiek van de werkvloer.

Ron Sacré - Interim Productie Manager
Hebo

Groei door optimalisatie bij Hebo Kozijnen

Hebo Kozijnen - Timmerfabrikant