Onderstroommanagement

Boekentip

Het Boek Onderstroommanagement van Jan ter Bogt en Siets Bakker is een prachtige aanvulling op alle managementboeken over continu verbeteren, Lean en Quick Response Manufacturing. Het boek is praktisch en maakt onderscheid in de boven- en onderstroom. Waar het in de bovenstroom vaak gaat over problemen die opgelost moeten worden, gaat het in de onderstroom over symptomen. Bij een probleem maak je een analyse, een actieplan en ga je aan de slag. Dat is voor de meeste managers dagelijkse kost. Maar wat als het ‘probleem’ bijvoorbeeld onderling roddelen of elkaar onvoldoende ondersteunen is? Dan is er sprake van een symptoom zoals de schrijvers dit benoemen. Dat vraagt een andere aanpak dan de feitelijke en analytische werkwijze uit de bovenstroom. Meer op intuïtie en gevoel en op zoek naar hoe de verbindingen en interacties zijn. Onderstroommanagement gaat over het sturen op de verbindingen zodat de beste interactie (weer) kan ontstaan. Simpel gezegd: ‘hoe lopen de lijntjes’.

Een zogenaamde ‘bovenstroomoplossing’ in de vorm van een communicatietraining lost het symptoom niet op. Vier vragen die gebruikt worden als je hiermee verder aan de slag wilt gaan zijn:

1) Hoe oud is dit?

2) Welke verbindingen zijn actief?

3) Waar gaat het niet over dat ik wel zou verwachten?

4) Waar is beweging mogelijk?

Het boek lezen is echt een aanrader!

Als je er acht mee aan de slag wilt gaan, raad ik je de Masterclass Onderstroommanagement van Jan ter Bogt aan. Dan ga je ervaren hoe het werkt en wat voor jou als leider werkt.

Meer over:

Voor wie we werken

Noctuam helpt organisaties in de maakindustrie om keten- en organisatiebreed, samen met de medewerkers, structureel te verbeteren. Met de bewezen methode QRM (Quick Respons Manufacturing), optimaliseren we de processen en verkorten we de doorlooptijden. Deze bedrijven hebben Noctuam's kennis en kunde al succesvol ingezet.

Bekijk alle sectoren

Ron Sacré Linkedin

Mathieu werkt vanuit zijn praktische ervaring, wat door mij en het personeel als prettig wordt ervaren. Hij snapt de problematiek en dynamiek van de werkvloer.

Ron Sacré - General Manager KS Profile
Hebo

Groei door optimalisatie bij Hebo Kozijnen

Hebo Kozijnen - Timmerfabrikant