Beweeg je onder de medewerkers

Regel 10 van Gezond Verstand Management

In mijn boek Gezond Verstand Management is dit de laatste van de 10 simpele regels voor echte leiders. Een open deur zo op het eerste gezicht. Logisch dat je zichtbaar bent voor jouw medewerkers als leidinggevende. Hoewel het al lastig blijkt te zijn onder normale omstandigheden waarin iedereen aanwezig is in een organisatie, hoe lastig is het dan in de huidige situatie waarin thuiswerken normaal geworden is.

Naar mijn verwachting blijft een deel van de werktijd thuiswerken voor velen onder ons een ‘blijvertje’. Goed voor de vermindering van files en wellicht beter voor de balans werk en privé. Voor deze tiende regel heeft het wel wat consequenties. De vanzelfsprekendheid om even een rondje te lopen en iedereen te zien en te spreken is er niet meer. Hoewel in de afgelopen periode het videobellen ook ‘normaal’ is geworden, is dat minder spontaan dan even naar iemand zijn bureau lopen en een praatje maken.

Als leidinggevende een punt om over na te denken en vooral met de medewerkers samen te bespreken. Als zichtbaarheid belangrijk wordt gevonden, vraagt de huidige manier van werken een extra inspanning om in contact te blijven met elkaar. Het is natuurlijk een gezamenlijke verantwoordelijkheid om elkaar te spreken en toch ligt het initiatief bij de leidinggevende. Het is zijn taak om de voorzet te geven en zelf het goede voorbeeld te geven.

Er zijn vele mogelijkheden om je ‘digitaal’ onder de medewerkers te begeven als leidinggevende. Zo maar enkele voorbeelden (die ook onder normale omstandigheden ingezet kunnen worden):

  • Gewoon een telefoontje
    Niks geks toch? Even bellen als iemand thuiswerkt en met elkaar de gang van zaken bespreken en even vragen of het privé ook in orde is. Het is bij structureel thuiswerken, waarschijnlijk wel goed af te spreken wanneer gebeld wordt. In tegenstelling tot de werksituatie op het bedrijf, zie je nu niet waar iemand mee bezig is. Stem dat vooral onderling af.
  • App-groep
    Een appje sturen is volstrekt geaccepteerd. In beroepen waar bijvoorbeeld medewerkers in het land werken zijn er groepsapps voor de belangrijkste berichten (hoewel er vaak ook minder belangrijke berichten verstuurd worden…). Dat heeft zijn effect al bewezen en kan zo ingezet worden voor de groep thuiswerkers die met elkaar in verbinding staan. OOK de leidinggevende kan zo zijn mededelingen snel en effectief overbrengen. Groepsapp is een effectief middel zolang de spelregels maar duidelijk zijn. Vaak zijn er twee app-groepen, een voor de zakelijke berichten (de officiële) en een voor de privé berichtten (de officieuze).
  • Videobellen
    Sinds de conoramaatregelen van kracht waren, heeft dit een enorme vlucht genomen. Hoewel de technologie er al lang was, heeft het nu zijn nut bewezen. Ook aan de eerdere twijfelaars of criticasters. Videobellen kan een op een, als vergadering intern en extern. Een blijver in de keuze om offline (echt live met elkaar in overleg te gaan) of online bijeen te komen. Niet meer weg te denken. Toch vervangt dit niet de echte ‘live’ bijeenkomsten. Een ‘zeepkist’ sessie online beleef je toch anders dan ‘live’ waarin de dynamiek en emoties van iedereen voelbaar zijn.

Is iedereen wel bij het bedrijf aanwezig? Neem dan de moeite als leidinggevende ook echt in contact te treden. Het zou een gemiste kans zijn om het niet te doen. Een hybride vorm van onder je medewerkers bewegen lijkt de toevoeging aan deze tiende regel te worden. Het doel blijft hetzelfde: contact hebben en zichtbaar zijn voor je medewerkers!

Tot slot
Het boek Gezond Verstand Management is te bestellen via de website van Noctuam of via de bekende kanalen zoals bol.com of managementboek.nl

Meer weten? Of gewoon een keer vrijblijvend praten? Neem gerust contact met ons op, daar word je altijd wijzer van! Stuur een bericht via onze contactpagina of bel 06-51 38 15 50.

Voor wie we werken

Noctuam helpt organisaties in de maakindustrie om keten- en organisatiebreed, samen met de medewerkers, structureel te verbeteren. Met de bewezen methode QRM (Quick Respons Manufacturing), optimaliseren we de processen en verkorten we de doorlooptijden. Deze bedrijven hebben Noctuam's kennis en kunde al succesvol ingezet.

Bekijk alle sectoren

Ron Sacré Linkedin

Mathieu werkt vanuit zijn praktische ervaring, wat door mij en het personeel als prettig wordt ervaren. Hij snapt de problematiek en dynamiek van de werkvloer.

Ron Sacré - Interim Productie Manager
Hebo

Groei door optimalisatie bij Hebo Kozijnen

Hebo Kozijnen - Timmerfabrikant